22 Nisan, 2015

Doğru bilinen yanlışlar ve diyet tavuk:)

Makarna, ekmek, pilav gibi karbonhidrat içeren gıdalar genellikle diyet dışında tutulmaya çalışılıyor, bu benim de sıklıkla yaptığım bir hataydı ancak araştırdıkça ve diyetisyenimle konuştukça anlıyorum ki; bunları kesmek vücudun alacağı doğru enerjiyi de kesmek demek oluyor, yoksunluk durumunda vücut enerjiyi karaciğer ve kaslardan glikojen alarak kullanıyor, yağ dokumuz nur topu gibi yerinde kalıyor.
Dengeli ve yeterli şekilde karbonhidrat almak da gerektiği için, öğünlerde 1 dilim çavdar/kepek/buğday ekmeğim mutlaka var.

Son dönemde moda olan protein ağırlıklı diyetler vücudumuzun proteini sindirmek için çok fazla enerji harcamasından dolayı zayıflamayı sağlıyor ancak kroner kalp rahatsızlıkları ve kan yağlarındaki yükselmeyi, gut hastalığını, proteini vücuttan atmak için yorulan böbreklerde deformasyonu hatta kemiklerden alınan kalsiyum nedeniyle kemik erimesini de beraberinde getirme riskleri taşıyor. Kısa süreli zayıflanılsa bile bir takım hastalıklar bırakabiliyor geride...

Sabahları aç karnına limonlu su içen bir kesim de var hali hazırda ancak bunda da sıkıntı şu ki; limon bağırsakları çalıştırıyor ancak ılık suyun yada limonlu suyun zayıflamaya direkt bir etkisi yok.

Sauna da ter atmanın da tabi..
Kaslarda rahatlamaya, gevşemeye neden olarak iyi geldiği bir gerçek ama orada kaybedilen sadece su ve çıktığınızda içeceğiniz 2 bardak su ile tekrar yerine kolaylıkla konabilir bu ağırlık.
Saunayı gözeneklerimizi açmak, rahatlamak için girmek daha güzel bence:)

Maydanoz suyu da benzer bir liste örneği.
Bir zamanlar Gülben Ergen'le anılırdı hep, maydanozu kaynatıp içtiğini ve kilo vermesine yardımcı olduğunu söylerdi ama bilinen şu ki maydanoz iyi bir vitamin kaynağı ama kilo kaybettirmedeki tek fonksiyonu iyi bir  idrar söktürücü olması..
Ödem şikayeti olanların kullanması doğru olabilir ancak maydanoz suyunun zayıflattığına dair bir pozitif veri yok maalesef.

Aklıma geldikçe yazıyorum kendimin de doğru bildiği yanlışlar çoğu aslında:)

Bir dönemde yürüyüşe yada spora giderken vücuduna naylon saranlar vardı, sauna ile aynı mantık aslında, ter atarak kaybedilen svıyı zayıflama olarak görmek durumu, oysa spor yaparken yada yürüyüşe giderken vücuda naylon sarmak gibi yanlışlar doku zedelenmesine bile neden olabiliyor...

Aç karnına spor yapmak -ki doğru zamanı yemekten 1,5-2 saat sonrası-
Kilo vermemek için çook az yemek yemek,
Daha az yemek için yemeğe çorba ile başlamak,
Mucize diyetlere inanıp üstelik sıklıkla tekrar etmek--yoyo-

çok bilinen yanlışlar da aynı zamanda.

Kısa zamanda çok kilo vermek istediğimizde , doktor tavsiyesi olmadan bitkisel bile olsa çeşitli takviyeler kullanmak ve çok çok düşük kalorili diyetlerle aç yaşamak aslında hataların en büyüğü, çünkü bıraktığımız anda fazlasını hoop yeniden alıyoruz, üstelik bu durum metabolizmamızın dengesini de bozarak her seferinde daha zor kilo vermemize neden oluyor...

Başlarken..
Mutlaka kilo almamıza neden olan durum sadece fazla kalori alımına mı bağlı yoksa şişmanlığa neden olan metabolik bir hastalığımız mı var bakılması lazım, sonuca göre de bu kontrolün neticesi pozitifse tıbbi tedavisine, yemeye bağlıysa da sağlıklı, dengeli bir diyete ihtiyacımız var..

Bu konuda çok fazla okumaya, not almaya başladım çünkü durup durup diyet yapmaya hiç niyetim yok artık, dönemsel bir zayıflama değil, yaşam boyu prensibim olacak bir yaşam şekli oluşturmaya çalışıyorum şimdi, belki mucize diyetlere göre daha yavaş ama daha kalıcı bir şekilde:)

Bir sonraki aşama diyet aşamaları.
Bakalım neler yapıyor diyet yapıyoruz diyet yapmadan önce ve diyet hazırlığında:)

Neyse, bugün
yağsız tavuk,
yeşil salata
1 bardak ayran
1 dilim tam buğday ekmeği

vardı diyetimde.





Dün eşime ve oğluma yaptığım tavuk yemeği için yarısını kullandığım 2 parça tavuk göğsünü , dün buzu tam çözülmeden ortasından kesmiş sonra da merdane ile inceltmiştim.

Hiç yağ yada su eklemediğim tavaya yerleştirdiğim tavuk göğüslerini kendi suyunu salıp yeniden çekene kadar kendi suyunda pişirdim, tavuklar ince olduğu için kolay yumuşadılar:) Tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekledim ve 1-2 dakika çevirdim.

Akla gelen pekçok yeşillikle de salatamı hazırlayıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi ekledim. Fotoğraftaki salata miktarı evin her 3 ferdi için tabi:)

Yazdan yaptığım domates sosunu minik tavada biraz soteleyip içine fesleğen ekledim ve tavuğun yanına sos olarak ekledim.





Diyet yemekleri konusunu çok sevdim. Bir yemeği az kaloriyle nasıl hazırlarımı düşünmek eğlenceli:) Yemeklerin çok yağ/yağlı lezzetler eklenmeden de lezzetlendirilebileceğini keşfetmeyi sevdim sanırım.

Yarın semizotu var:)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba bloğunuzu yeni keşfetiim ve takibe aldım.Hayırlı olsun :) Bu arada bana da beklerim :)

https://ataleofbeauty.blogspot.com

N.Akova dedi ki...

Hoşgeldin Büşra:)
Bloğunu keyifle izleyeceğim...

Sevgiler:)